Ciasto, w którym z pozoru nic nie powinno grać, a jednak magicznie łączy się w jedną pyszną całość. Ciężkie, kaloryczne, wspaniałe na okresy zimowo – jesienne, pachnące cynamonem i z kremem, który doskonale uszlachetnia ten kuchenny majstersztyk. Ciasto marchewkowe znam już nie od dziś, ale dopiero w tym roku udało mi się upiec takie, z którego jestem naprawdę zadowolona. Pora na to, byście i wy rozkochali się w tym przepisie.
Czas przygotowania: 45 minut + 1 godzina pieczenia
Składniki na ciasto:
- starta na grubych oczkach marchewka – 250 g lub 3 duże marchewki
- starte małe jabłko
- 150 ml oleju
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 jajka
- 1/4 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g mąki
- 180 g cukru pudru
- 1 op. cukru wanilinowego
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone (1 op.)
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
Przygotowanie:
- Zetrzeć marchew i jabłko na grubych oczkach (na wiórki).
- Ubić jajka do momentu mniej więcej podwojenia swojej objętości. Kiedy masa będzie gładka i jednolita stopniowo dodawać cukier puder. Na koniec po dokładnym ubiciu wmiksować olej, również dodając go podczas ubijania małymi porcjami.
- Piekarnik nagrzać wcześniej do 150 stopni Celsjusza.
- W osobnej misce połączyć wszystkie suche składniki (mąkę, cynamon, sodę oczyszczoną, sól, cukier wanilinowy).
- Dodać suche składniki do ubitej masy z jajek, cukru i oleju, delikatnie mieszając łyżką. Na koniec przesypać wiórki marchwi i jabłka do gotowej masy, łyżką łącząc je z powstałym ciastem.
- Ciasto wyłożyć do foremki o średnicy około 24-26 cm i piec przez około 1 godzinę.
Krem
- Oddzielić żółtko z jajka. Białka nie będziemy używać.
- Miksujemy żółtko do momentu aż przynajmniej podwoi swoją objętość i zrobi się bardziej puszyste.
- Powoli i stopniowo dodajemy cukier puder ciągle ubijając całość mikserem.
- Dodajemy serek mascarpone i miksujemy na gładki krem.
- Krem wyłożyć możemy dopiero na całkowicie ostudzone ciasto.
Praktyczna wskazówka: ciasto najlepiej smakuje schłodzone. Olej dodawany do ciasta powinien być olejem nadającym się do smażenia (ja użyłam olej ryżowy, ponieważ akurat taki miałam pod ręką). Osobiście używałam mąki owsianej i ciasto wyszło cięższe niż zwykle i bardziej kruche (co jest normalne stosując do wypieków owies). Każda mąka zbożowa nada się do zrobienia ciasta marchewkowego.


